Search*

Toidulaud ja tervis

Karastusjookidest
01/08/2008 12:06 Added by*: Elitec OÜ;

KARASTUSJOOKIDEST

Karastusjookide nagu Coca-Cola ja Pepsi-Cola keskmine pH on 3,4. Sellisest happesusest piisab hammaste ja luude lahustamiseks. Inimese keha lõpetab luumassi tekitamise varsti pärast 30. eluaastat ning pärast seda lahustab ta igal aastal 8-18 protsenti luumassist, viies selle uriiniga kehast välja. Luukoe kaotamine oleneb suuresti tarbitava toidu happesusest. Happesus ei sõltu mitte toidu maitsest, vaid kaaliumi-kaltsiumi-magneesiumi ja muude mineraalide ning fosfori vahekorrast. Lahustatud kaltsiumiühendid kogunevad arterites, veenides, nahakudedes ja siseorganites, mõjutades omakorda neerude talitlust (sellest ka neerukivid).
Karastusjookide mullid on tekitatud fosforhappest ja süsinikdioksiidist. Kihinas sisalduv fosforiühend paiskab segamini keha kaltsiumi ja fosfori tasakaalu ning viib kaltsiumi luudest ja hammastest välja, nõrgestades luustikku ning olles osteoporoosi üheks põhjuseks. Fosfor ei sobi ka maos sisalduva soolhappega, vaid nõrgestab selle mõju. See protsess leiab väljenduse seederiketes ning puhituses. Karastusjookide tarbimine toidu kõrvale võib põhjustada ka kõrvetisi.
Süsihappegaas on jääkaine, millest keha väljahingamise teel lahti üritab saada. Miks peaksime vabatahtlikult sööma sisse ainet, millest keha vabaneda püüab? Delhi ülikoolis toimus kokakoola joomise võistlus, mille võitja jõi korraga ära kaheksa pudelit ning suri kohapeal. Surma põhjuseks oli vere kõrge süsihappegaasi sisaldus. Seepeale keelustas rektor karastusjookide müümise ülikooli sööklas. Keskmine klaas karastusjooki sisaldab neli grammi süsihappegaasi, dieetjoogid veel rohkem. Karastusjookide kõige käegakatsutavam negatiivne mõju on hambaemaili rikkumine. Kuna luud ja hambad on ainsad inimese kehaosad, mis püsivad tervena veel aastaid pärast surma, võib vaid ette kujutada, mida karastusjoogid teevad meie pehmete siseorganitega. Karastusjookidel puudub igasugune toiteväärtus (vitamiine ja mineraale silmas pidades). Lisaks kõrgele suhkrusisaldusele ja happesusele, kasutatakse neis ka ohtralt säilitus- ja värvaineid.
Enamuse karastusjookide värvimiseks kasutatav karamellvärv omab geneetilist mõju ning mitmedki teadlased kahtlustavad, et ta võib põhjustada vähktõbe. Karamellvärv kujutab endast põletatud suhkrut, mis on kantserogeenne. Hiirtel tehtud katsetega on tõestatud karamellvärvi pärssivat mõju immuunsüsteemile. Õnneks immuunsüsteemi pärssiv mõju kaob, kui joogi seedimine lõpeb.
Bensoaadid tekitavad allergiat. Koolajoogid võivad põhjustada migreeni.
Veel on karastusjoogid kahjulikud suure suhkrusisalduse poolest. Klaasitäis karastusjooki sisaldab kuni 11 teelusikatäit suhkrut. Suhkru seedimine sunnib organismi kaotama kaltsiumit ja teisi olulisi mineraale, luues eeldused osteoporoosiks, artriidiks ja diabeediks. Suhkur tõstab vere suhkrutaset, pärsib insuliini tootmist ja omastamist ning kurnab pankreast. Harvardi ülikooli teadlased tõestasid hiljuti ohtra rafineeritud suhkru ja tärklise tarbimise seost diabeediga. Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WTO) teatel on teist tüüpi diabeet võtnud suure suhkrutarbimisega riikides epideemilise ulatuse. Seda tüüpi diabeeti ei põhjusta mitte pankrease alatalitlus, vaid keha suutmatus insuliini toota. Me oleme end sisuliselt surnuks suhkurdanud, kannatame närvivalude all. Töödeldud suhkur pärsib samuti keha immuunsüsteemi. Mõni minut pärast suhkru seedimist tõuseb vere suhkrusisaldus. Tasakaalu säilitamiseks teeb keha kõik, et seda taset alla saada. Kui keha talitlused on intensiivselt ametis ühe protsessiga, kannatavad teised. Näiteks kui pankreas toodab insuliini, ei tooda ta ensüüme, mis on vajalikud võitluseks vähktõve vastu. Just seepärast on mõõdukus väga oluline, kuna muidu paisatakse segi keha tasakaal. Ühesainsas klaasitäies karastusjoogis sisalduv suhkur võib pärssida immuunsüsteemi kuueks tunniks! Suhkur annab energiat, millele järgneb väsimus, täpselt nagu kofeiini puhul. See paneb jooma rohkem, et uut laengut saada ning see kahjustab omakorda adrenaalnäärmeid. Üks kroonilise nõrkuse põhjustest on ülekurnatud neerupealsed ehk adrenaalnäärmed.
Päev-päevalt kasvab suhkruasendajate populaarsus, kuigi tegelikult on need kunstlikud magusained suhkrust hullemad! Suhkrust 180 korda magusam aspartaam laguneb närvisüsteemi ja DNA’d kahjustavateks osadeks: aspartaatideks, formaldehüüdiks (metanooliks) ja fenüülalaniiniks. Aspartaat tekitab sagedasel ja suures koguses tarbimisel ajukahjustusi, väiksemates kogustes võib anda käitumishäireid, tähelepanu probleeme, mäluhäireid, põhjustada krampe. Fenüülalaniin võib häirida loote aju kasvu. Formaldehüüd on vähkitekitav (leukeemia, nina- ja kõrivähk), võib kutsuda esile sünnidefekte. Aspartaami tekitatud formaldehüüd ladestub rakkudes, eriti puusadel ja reitel. Inimene ei võta juurde mitte ainult seetõttu, et tarbitud kalorite hulk ületab organismi vajaduse – biokeemiline tasakaal on samuti väga oluline. Kemikaalid paiskavad organismi biokeemia tasakaalust välja, kusjuures vananedes ei suuda meie organism jääkaineid enam endiselt efektiivselt välja viia.
Dr. Louise Gutowski tutvustas hiljuti uut aspartaami kohta tehtud uuringut, millest selgus, et toatemperatuuril muutub aspartaam puupiirituseks ja seejärel sipelghappeks, mis koguneb ajju, neerudesse, seljaaju vedelikku, põhjustades tõsiseid häireid. Formaldehüüd kuulub samasse klassi tsüaniidi ja arseeeniga, mis tähendab, et ta on surmav. Sipleghape on mürk, mis sisaldub punaste siplegate nõelas. Metanoolimürgitus meenutab polüskleroosi, mistõttu paljudele tervisehädadega arsti poole pöördujatest on pandud ekslikult see diagnoos. Söötraig (nahahaigus) on samuti väga levinud dieetkoka ja dieetpepsi joojate hulgas. Metanoolimürgituse ohvrid joovad tavaliselt kolm-neli klaasi dieetjooki päevas, söötraigi puhul ei tea ohver sageli, et selles on süüdi aspartaam.
Operatsiooni Kõrbetorm liikmetele saadeti tuhandete purkide kaupa dieetjooki. Joogid olid nädalaid kuuma päikese all ning seda joonud inimeste sümptomid olid tüüpilised aspartaamimürgitusele. Aspartaami kasutajad ei kannata mitte ainult fibromüalgia all, neil võivad tekkida ka spasmid, valud, tundetus jäsemetes, krambid, peapööritus, peavalud, liigesevalud, masendus, nägemis- ja kõnehäired ning mälukaotus. Kas magus suutäis on seda väärt?
Ühendriikide ravimiamet on saanud aspartaami kohta rohkem kaebusi kui ühegi teise magusaine kohta. Mõned näited: agressiivne käitumine, hüperaktiivsus, erutatavus, tähelepanu defitsiidi häire, mälu kaotus, südameseiskus, krambid, meeleolu muutused, peavalu, pearinglus, tasakaaluhäired, oksendamine, iiveldus, käte värisemine, lihasnõrkus,liigesevalud, ajukasvajad ja teised pahaloomulised haigused. Aspartaami on seostatud ka Alzheimeri tõvega. Itaalia teadlaste uuringud on tõestanud, et karastusjookides laialdaselt kasutatav aspartaam võib kutsuda rottidel esile leukeemiat, lümfoomi ja rinnavähki. Aspartaam sünteesiti 1965. aastal. Algselt oli ta Pentagoni bioloogilise relva nimestikus.
Dieetjookides sisaldub ka polüetüleenglükooli. Glükooli kasutatakse autode antifriisis ja lahustites. Me ei ole ju nõus vabatahtlikult seda jooma?
Karastusjookide kõrge naatriumisisaldus põhjustab vedelikupeetust ning mõjutab neerusid ja põit. Ka rikuvad karastusjoogid käärsoole mikrokliimat, hävitades kasulikke baktereid. Seetõttu ladestuvad toksiinid kehas ja organid ei tule nendest vabanemisega efektiivselt toime. See mürgitab ka vere ning keharakud. Kaalust alla võtmiseks tuleb rasv rakkudest välja viia. Seda protsessi toetavad ensüümid ei saa oma tööd korralikult teha, kuna nad on mürgitatud. Seega võib dieetjookide joomine hoopis takistada kaalust alla võtmist!
Suurtel kõrgustel võib dieetjookide tarvitamine põhjustada hapnikupuudust, mis omakorda võib põhjustada peapööritust, nägemise- ja mälukaotust ja isegi epilepsiahooge.
Veel on kahjulikud alumiiniumpurgid, kuna jookides sisalduv fosforhape söövitab alumiiniumi. Karastusjookide tööstuse esindajad küll väidavad, et see probleem on lahendatud purkide sisepinna töötlemisel plastikukihiga. Sellele vaatamata jõuavad aliumiiniumimürgid jooki. Alumiinium ladestub ajus ja luudes ning võib põhjustada aja jooksul Alzheimeri tõbe ja osteoporoosi.
Cola- ja muude karastusjookide tarbimisel on kalduvus ammendada maksast B6-vitamiini varud, vähenevad ka B1-vitamiini varud.
Ei teki vajadust karastusjookide järele, kui on paigas joomine õigel ajal: pool tundi enne sööki pool liitrit sooja vett!
 
Refereeringud Mark D. Gold’i artiklist “Kibe tõde kunstlikest magustajatest”
Kokkuvõtte- Peeter Liiv


Comments* (1):

08.11.09 23:19 - Sander

Väärt lugemist! Suur tänu kasuliku info eest!


Add comment*:
Author*: 
:
Human control - type the code shown*:
  Uuenda*
 

Save*

Eesti Русский
 Arvamus (5)Uudiste arhiiv
 Lood elust enesest (4)Uudiste arhiiv
 Toidulaud ja... (5)Uudiste arhiiv
 Uudised (5)Uudiste arhiiv
Sisestused puuduvad
 
     
  
Elitec