Search*

Toidulaud ja tervis

Mida me tegelikult sööme?
03/08/2008 12:10 Added by*: Elitec OÜ;
Mida me tegelikult sööme?
 
Kui me poes sisseoste teeme peaksime jälgima väga tähelepanelikluult seda, mis pakendil kirjas. Ühelt poolt peaksime etiketil kirjutatule tähelepanu pöörama ja teisalt peaks meil eriliselt hea nägemine olema, et seda imepisikeses kirjas infot lugeda. Veel tuleb kasuks see, kui oskame lugeda erinevates keeltes, kuna alati ei ole eri keeltes info päris ühene.
Selleks, et toode näeks eriti hea välja ja oleks veel sealjuures maitsev ka, näevad tootjad palju vaeva ehk tegeleb toote arendusega. Selleks, et tavaostja etiketilt kõigest aru saaks, peame me ilmselt ülikooli minema, kuna võime ju lugeda osata küll, aga aru ikka ei saa, mida etiketil kirjutatu võiks tähendada.
Räägitakse palju E  ainetest ja ka sellest, et need on ohtlikud. Kõik ei ole, aga suurem osa neist seda tõesti on.
Toon mõned näited:
  1. NÕO LIGHT SUITSUSINK- koostis: sealiha 87%, joogivesi, keedusool (max 2,5%) lõhna- ja maitseained jne, aga see toode sisaldab ka Na-Nitrit E250 – kantserogeen, mis on ohtlik lastele ja veel leiame pakendilt E623, mis on üliaktiivne astmat tekitav aine ja aspiriini ülitundlikele inimestele ka allergiat tekitav. Nimetatud E ained on enamus vorsti toodetes selleks, et vorstitoode näeks eriti ilus välja ja lõhnaks isuäratavalt. Seega on tervetele lastele lubatud maksimaalselt  2 viilu, tk. või viinerit päevas.
  2. VICI LUMEKRABI PULGAD- see toode tundub esmapilgul ohutu ja sobib dieet toiduks. Sobib tõesti kui harutate ära ja viskate minema selle punase riba, mis sisaldab E120 see on karmiin, mis tekitab astmat ja on taas ohtlik neile, kellel aspiriini suhtes esineb tundlikust. Lisaks on seal ka E160c, mis on paprikaekstrakt ja on ohutu tervisele.
  3. VICHY VIVA FRESH- selles joogis on muuhulgas E129, millel on ilus nimi VÕLUPUNANE. See ilusa nimega aine aga tekitab hüperaktiivsust, allergiat ja astmat.  Veel on etiketil E104 kinoliinkollane, mis põhjustab allergiat ja E200- 202 ja ka need on taas allergeenid SEEGA ON TOODE OHTLIK LASTELE!
  4. HARIBO KOMMID – E122 asorburiin- võib häirida immunsüsteemi tööd, põhjustab allergiat ja pahaloomulist kasvajat (imendub verre juba läbi suulimaskesta). E129 võlupunane AC, mis tekitab hüperaktiivsust, astmat ja allergiat, E131 patendisinine- tekitab astmat ja on ohtlik allergikutele. Mitte poolt sõnagi pole aine kohta, millega saadakse roheline värv. Rohelise värvi saab teatavasti kollase ja sinise segamisel.
  5. LEIVAD –SAIAD- peab tunnistama, et leivad- saiad on meil hea kvaliteediga, aga mida soovitan nendelt pakenditel vaadata on soola sisaldus. Tervislikumad on täistera tooted.
  6. PUNANE VEIN- nüüd siis info, mida pakendil veel ei ole, küll aga vaieldakse selle üle, kas peaks etiketil olema kirjas ka METANOOLI sisaldus. See ei ole kirjaviga vaid lisaks etanoolile sisaldavad veinid ka metanooli ja mida punasem vein seda suurem on metanooli sisaldus.
 
Algselt on kõik need värvained väljatöötatud riide värvimiseks. Nüüd aga leidnud edukalt kasutamist toiduainete tööstuses: karastusjookides (Fizzi, Spordijook FAT), jäätistes (näiteks värviline glasuur või palju kiidetud tervislikud mahlapulgad- soovitan uurida, millega saavutati ilus värv), kondiitritoodetes (näit: Tort Virmaline- E102, E104, E110 taas ilusa nimega –PÄIKSELOOJANGUKOLLANE (sama E110 värvib ka Fanta ilusaks , E122) kommides (näit: barbariss E122 Draakoni kummikommid E102, E104, E122)
Nüüd siis tuleks igal ühel teha valik, millesse te soovite surra ja vastavalt sellele ka toituda. Lisaks sellele, et teeme ise valikuid, soovitan mõelda ka lastele ja lastelastele, sest nende toidulaua valikud teeme ju meie. Kõik kalkulatsioonid toiduainete tööstustes leiduvate koguste kohta tehakse 70. kg kaaluva inimese järgi, sellel põhjusel on mitmed toiduained küll ohutud veel tervele täiskasvanule, kuid ohtlikud lastele.
 
Mille järgi siis toitu poest valida?
  1. Uuri koostist etiketilt.
  2. Vali eestimaised ja võimalusel pakendamata tooted.
  3. Mida lühem säilitusaeg, seda ohutum on toode (puuduvad säiltusained).
  4. Eelitsa värskeid puu- ja juurvilju ning seemneid ja pähkleid.
  5. Söö rohkem värsket kala, mis sisaldab OMEGA-3 rasvahapet.
  6. Väldi kunstlikke magusained, kuna need tekitavad isu ja selle tulemusel toitutakse rohkem kui on vajadus.
  7. Kunstlikul magusainel on kõrvaltoimed.
 
Kristiine Vahtramäe
 „Lapse tervis ja liikumine“
ELVL koolitaja
 
 

Comments* (4):

04.11.08 20:04 - Kristiine

Antud artikkel on valminud Tiiu Vihalemmi materjalide põhjal. Väidan, et allergiat tekitavaid aineid ei olegi eriti palju ja on suur vahe, kas tegu on allergiajaga või mingi aine talumatusega. Esimene neist on hagus teine aga inimese normaalne rektsioon. Neil kahel nähtusel aga on sarnased väljundid ja seega nimetatakse ka talumatust allergijaks ja asutakse ravimitega ravima.


11.10.08 21:22 - Kristiine

See konkreetne artikkel on valminud Tiiu Vihalemmi koolituse põhjal, mille ma ise läbisin ja ka nimetatud uuringu toidukaubade osas viis läbi proua Tiiu Vihalmm (PhD)Üldiselt ei kirjuta ma midagi kuskilt maha ja seega tavaliselt ei saa viidata kohale, kus on allikas. Antud juhul oli see proua T. Vihalemmi palve edastada oma nägemus tema materjalide alusel, et teavitada lastevanemaid.
Veel tahaksin lisada, et allergiat tekitavad väga vähesed toiduained küll aga esineb paljudel teatud ainete osas talumatus. Paraku ei ole allergia ja talumatus samsed nähtused aga ..... tõsi on see, et neil ei tehta vahet, mis võib viia inimese tõsise haigestumiseni.


11.10.08 21:22 - Külaline

See konkreetne artikkel on valminud Tiiu Vihalemmi koolituse põhjal, mille ma ise läbisin ja ka nimetatud uuringu toidukaubade osas viis läbi proua Tiiu Vihalmm (PhD)Üldiselt ei kirjuta ma midagi kuskilt maha ja seega tavaliselt ei saa viidata kohale, kus on allikas. Antud juhul oli see proua T. Vihalemmi palve edastada oma nägemus tema materjalide alusel, et teavitada lastevanemaid.
Veel tahaksin lisada, et allergiat tekitavad väga vähesed toiduained küll aga esineb paljudel teatud ainete osas talumatus. Paraku ei ole allergia ja talumatus samsed nähtused aga ..... tõsi on see, et neil ei tehta vahet, mis võib viia inimese tõsise haigestumiseni.


08.10.08 20:41 - Kristiine Vahtramäe

Tere, te mainite, et E120 on karmiin, mis tekitab astmat ja on taas ohtlik neile, kellel aspiriini suhtes esineb tundlikust. K. on loodusliku päritoluga, košenilltäidest saadud. Paljud looduslikud ained võivad olla allergiat tekitavad. Palun teavet, kust on teie teave pärit, kui see on võimalik. Lugupidamisega Tiina Marmor


Add comment*:
Author*: 
:
Human control - type the code shown*:
  Uuenda*
 

Save*

Eesti Русский
 Arvamus (5)Uudiste arhiiv
 Lood elust enesest (4)Uudiste arhiiv
 Toidulaud ja... (5)Uudiste arhiiv
 Uudised (5)Uudiste arhiiv
Sisestused puuduvad
 
     
  
Elitec