Laste vaimse tervise küsimustik 2020

Novembris ja detsembris 2020 viis ELVL läbi küsitluse, milles osalesid 21 organisatsiooni, kes tegelevad igapäevaselt laste vaimse tervisega. Selgus, et kõige suurem laste vaimse tervise probleemide allikas on suhe vanematega, millest omakorda tõusis esile vanemlike oskuste kesine tase ja vanemate omavaheliste suhete (kehv) kvaliteet.

Laste vaimse tervise häirete ilmnemise osas antud vastustest on võimalik tuletada alljärgnevat.

  1. Lastel ja noortel puuduvad usaldusväärsed suhted ümbritsevate inimestega, millest omakorda tuleneb sisemine ebakindlus, vähene eneseusaldus, sõltuvus välisest särast ning lootusetus – ei ole kedagi, kellega jagada oma muremõtteid.
  2. Tuntakse ennast osakesena masinavärgis – õpilane veab end ühest ja teisest tegevusest läbi, täites kellegi ette antud programmi ja saamata aru, milleks seda vaja on.
  3. Enda tundmaõppimise võimalused läbi enda valitud loomingulise tegevuse on minimaalsed või siis puuduvad.
  4. Tingituna valdavalt nutiseadmete ülemäärasest kasutamisest on laste ja noorte füüsiline aktiivsus drastiliselt vähenenud, mis omakorda tähendab, et tärkav stress ei saa ka rahmeldamisega maandatud, koguneb ja plahvatab.
  5. Kujunenud olukorras ja oludes omandatakse oskus tunda end olulisena läbi negatiivse tähelepanu – sest muud tähelepanu on raske või võimatu saada.

Küsitlus andis asja- ning ajakohase ülevaate sellest, kuidas olukorda näevad täiskasvanud. Kuna ilmnes õpilaste vaatenurkade teatud erinevus täiskasvanute omadest, siis on siit hea edasi minna juba täpsemalt õpilastele suunatud küsimustikuga.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s