Tervitame kõiki vanavanemad – neid, kes on veel meiega ja ka neid, kes on meie seast lahkunud. Te olete väga olulised, eriti meie laste ja lastelaste jaoks.

Tänapäeva kiire elutempo juures ollakse tööga tihti väga hõivatud, muretsetakse oleviku pärast ning tulevik tundub ebakindel. Samas uuringud näitavad, et eestlased pole kunagi nii hästi elanud kui praegu. Aga miks see meile nii ei tundu?

Sellest arusaamiseks võiksimegi pöörata oma pilgud vanavanemate poole. Noorena näeme tihti vaid seda, mis toimub siin ja praegu. Ajalooga tutvumine ja raamatute lugemine aitab küll paremini maailma teoreetiliselt tunnetada, aga kas me usaldaksime teoreetikust kirurgi, kellel puudub igasugune praktika?

Vanavanemate elukogemus aitab elu terviklikumalt mõista ning teie eeskuju, jutustatud lood, soovitused ja suguvõsast edasi antud olulised väärtused ja hoiakud, aitavad nii lastel, noortel kui täiskasvanutel elu paremini mõtestada ning enda jaoks õigemaid valikuid teha.

Vanavanemad on need, kes annavad elule pikaajalisuse mõõtme – ükskõik, mis raskused eluteele satuvad, siis nende elutarkus ja kogemused tekitavad usu ja lootuse, et kõigist raskustest on võimalik üle saada.

Ainult teie, kallid vanavanemad teate, mida tähendab elada mitte vabas riigis. Mõistate seetõttu kõige paremini vabaduse tähendust ja tähtsust ning saate kõige paremini lastelastele selgitada vabaduse hoidmise olulisust. Vaid vabad inimesed, tehes oma valikuid ise või suguvõsa parimate väärtuste järgi, suudavad eristada tõde valest, tarkust lollusest, austust viisakusest jne.

Tänapäeva kiire elutempo tõttu on vanemate stressist tihti mõjutatud ka lapsed, mistõttu olge oma lastele abiks lastelastega tegelemisel. Teie panustatud ajal, kogemustel, teadmistel ja mõjul on väga suur väärtus ja see on parim investeering, mida saate oma lähedastele jätta.

Näidake oma eeskujuga, et inimsuhted on üks olulisemaid teemasid elus. Nautige koos sünnipäevasid ja teisi tähtpäevi, looge traditsioone, mida kantakse edasi põlvest põlve.

Olge oma laste ja lastelaste jaoks olemas ja aidake neil mõista, et maailm on tihti mitmekesisem ja võimaluste rohkem kui see noorena tunduda võib.

Kallid vanavanemad, aitäh, et olemas olete, soovime teile tervist ja pikka iga!